black coffee



she smells like flowers, she tastes like coffee.


Стоя над котлона и чакам кафето да заври. По закона на Мърфи, мръднеш ли за 10 секунди и то вече е изкипяло. Така и не се научих да пия 3 в 1, 2 в 1 и 5 без 10. Не можах да се науча и да го пия навън. Нямам пари и за изискани кафета, капучино, фрапучино, Ал Пачино... Дори не знам как се пишат. Не знам и разликата между лате макиато и еспресо. А какво е това фрапе или айс кафе? Я, леда си го дръжте за уискито!

Това, което аз пия, баба ми го прави откакто съм 5-ти клас. Ръж, леблебия и кафе за джезве. Всеки месец, като вземе пенсия, тя отива до магазина. Еей в онзи близкия супермаркет на главната улица, дето е точно до аптеката. Връща се с няколко торби пълни с курабийки и сладки, които свършват светкавично бързо щом аз и сестра ми сме наоколо. В тези торби са скрити и съставките за кафето.

Сещам се как хиляди пъти съм стояла на канапето в трапезарията и съм я гледала. Първо постила масата с вестници и леко ги приглажда. След това изсипва едно по едно кафявите пакетчета и внимателно с голяма лъжица ги разбърква, докато всичко не се превърне в еднородна смес.  Още усещам как ароматът изпълваше цялата стая. Когато кафеникава прах е готова, се изсипва в буркан и се поставя на плота до печката. Тогава вече можеш да пристъпиш към действие.

В голямото джезве слагаш две лъжици от кафевия буркан и две от захарницата. Внимаваш да не объркаш захарта със солта в съседния буркан, защото тогава е фатално. След това запалваш газовия котлон. Чак когато бях 12-ти клас се научих да паля котлона. До преди това умирах от страх, че всичко ще избухне. Трябва просто да завъртиш отстрани онова кръгло нещо и бързо да запалиш кибрита. За протокола, вече мога и сама.

Отново трябва да седиш неизменно до газта, за да не изкипи кафето. А то става само за по-малко от 2 минути. Вдигаш джезвето и веднага капваш вътре две капки вода. След това вече имаш позволение да го занесеш на масата. Слагаш го върху вестник „Трета възраст“ илиTV Сага“  по желание, за да не изцапаш покривката. Изчакваш малко да се утаи и го изливаш в чашата. Ароматът на това кафе не може да се сравнява с 3 в 1-то, което има мирис на ръжда, оцветители и безхаберие към проблемите на съвременното обществото. Сега вече седиш на масата с баба, докато пиете кафе и разговаряте за всичко от новите серии на „Дързост и Красота“ през лимона, който не иска да се „хваща“ в градината до най-новите книги по книжарниците.

Този почти свещен ритуал между Веси и баба Веси се извършва вече 8 години. През зимата сме вътре до двете пуснати печки и завити в големи плетени шалове, а през лятото на двора при кучето и цъфналите цветя. Това е може би нещото, което най-много ми липсва от дома, освен свястната храна. И зная, че сега ще кажете, че има страхотни кафета от кафе-машини за 3000 лева и че навсякъде продават ръж и леблебия. Но с цялото ми неуважение, което тая към вас, ще ви кажа, че никоя машина, никой професионалист не прави като кафето на баба ми. И никъде не продават като съставките от магазина в Поморие.

Сега седя на неудобния стол пред лаптопа си в София и пия кафе, което направих по гореописания начин. Но не е същото. Нямам газов котлон, който да загрява бързо. Моят е електрически и смотан и го чакам по 10 минути да загрее. Даже кучето ми по-бързо загрява, като му кажа някоя смешка. Слагам прекалено много захар или прекалено малко. Успявам да изцапам целия плот и всичко заприличва на блато. По-вкусно е, когато ти го направи някой друг. По-сладко е, когато след това разговаряш с някой. Не знам това дали е закон на Мърфи, на Платон или на Бритни Спиърс, но подозирам, че тук определено има някаква зависимост... 

След месец и половина се прибирам в Поморие и съм инструктирала майка ми да ми направи сарми (само за мен), сестра ми да не ми пипа нещата в стаята и баба ми да е готова да направи 97069 кафенца и да е готова за дискусия върху последния албум на Marilyn Manson.



Unfaithfully yours, V.

 Снимка: Зорница Радулова


Няма коментари:

Публикуване на коментар